Dăruind poți doar să te îmbogățești

Sunt sigură că în viața ta nu e mereu soare. Sunt sigură că uneori cazi pe gânduri, nu știi ce se întâmplă cu tine și ai vrea să te înveselești. Ești într-o căutare neîtreruptă  a muzicii preferate pe youtube, cauți videoclipuri motivaționale, încerci să găsești cea mai bună poziție care să-ti permită să te scufunzi în propriile gânduri dar parcă nimic nu se leagă.

Eram astăzi în trafic, stând confortabil la căldură și priveam oamenii care faceau slalom printre belțile noroioase aparute după zăpada topită. Erau unii mai gros îmbrăcați, alții mai subțire și încercam să urmăresc printre semafoare și sensuri  giratorii dacă măcar unul schițează un zâmbet. Dar nu, nici măcar unul nu zâmbea. Toți alergau grăbiți, parcă voiau să demonstreze timpului că ei fac parte din secolul vitezei, răspundeau uneori la telefon, se opreau, gesticulau, închideau telefonul și continuau la fel.

Stau și mă gândesc…oare unde se îndreaptă acei oameni? Are cine să îi aștepte acasă? Casa va fi încălzită sau vor mai sta încă vreo 30 de minute cu aceleași haine pe ei, cu picioarele înghețate și mâinile reci până când focul din sobă va începe să dezmorțească aerul?

Am devenit comozi, ne-am obișnuit ca nouă să ne fie bine  și totuși să ne mai și plângem uneori. Am devenit ursuzi și alunecăm pe această pantă în fiecare zi. Așteptăm mereu de la ceilalți zâmbete și bunăvoință. Ne dorim să primim căldura celor care ne înconjoară fără ca noi să facem ceva, ca și cum am merita.

Mereu am crezut că schimbarea începe cu mine. Cred în oamenii buni, în oamenii darnici și neprefăcuți. Cred în zâmbete, în puterea de a dărui și a fi mai bun.

Chiar dacă nu știu încotro ne îndreptăm știu că un zâmbet oferit persoanei de după ghișeu schimbă multe, chiar dacă în fața mea a avut doar oameni frustrați si supărați. Știu că locul oferit unei persoane în autobuz aduce bucurie. Știu că sacoșa urcată un etaj unei bunicuțe, e de mare ajutor.

În fiecare zi vedem mulți oameni. Nu le cunoașten nici povestea, nici intențiile, nici gândurile, nici încotro se îndreaptă, nici de unde vin însă știu ceva: prin gesturi mici ne putem face ziua mai frumoasă.

Cine zâmbește de dimineață, departe ajunge.

One Reply to “Dăruind poți doar să te îmbogățești”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *